Τελευταία νέα & ειδήσεις για τον Παναθηναϊκό μας

Βοτανικός-Amsterdam Arena: Μια κοινή εξίσωση!

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε εύρεση στέγης για πάνω από 40 χρόνια. Σήμερα το γηπεδικό ζήτημα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και η Διπλή Ανάπλαση θα κριθεί από τον κόσμο του Παναθηναϊκού.

Επιμέλεια: Δημήτρης Κουκάκης, Σωτήρης Σουχλέρης

Η ώρα για το “ΝΑΙ” ή “΄ΟΧΙ” πλησιάζει! Στη δεύτερη περίπτωση πάμε στο πάγωμα όλων. Στάνταρ σε καθυστέρηση. Και ίσως σε επαναδιαπραγμάτευση. Αιωρείται μεν, χωρίς κάποια ένδειξη όμως. Από την άλλη υπάρχει και το πράσινο φως…

Η Διπλή Ανάπλαση σε περίπτωση που υλοποιηθεί, με όσα γνωρίζουμε μέσω των συμβάσεων, θα δώσει ζωή, όχι μόνο στον Παναθηναϊκό, αλλά σε όλη την πρωτεύουσα. Πέρα από τις πράσινες εγκαταστάσεις, θα δημιουργηθούν, πάρκα, κτήρια του δήμου και γύρω τους θα μεταφερθούν τα κεντρικά γραφεία των επιχειρήσεων. Ουσιαστικά ο Βοτανικός θα γίνει σημαντικό κομμάτι στο νέο κέντρο της Αθήνας. Όλα αυτά εάν και εφόσον…

Σήμερα το “P” θα παρουσιάσει ρεπορταζιακά την μεγάλη σύγκριση. Ποια σύγκριση ρωτάτε; Αυτή των γηπέδων του Άγιαξ και του Παναθηναϊκού. Μπορεί σε ορισμένους να φαίνεται ανούσια μια τέτοια σύγκριση, διότι η Διπλή Ανάπλαση δεν έχει ακόμα αρχίσει. Αλλά πιστέψτε μας, Μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Θα δείτε πως υπάρχουν αρκετές ομοιότητες. 

Η σημερινή έδρα, λοιπόν, του “Αίαντα” είχε κτιστεί το 1996. Με χωρητικότητα 42.809 θέσεων και κόστισε περίπου 140 εκατομμύρια φιορίνια. Δηλαδή 92 εκατομμύρια ευρώ. Ποια ήταν όμως η έδρα του Άγιαξ πριν την μετακόμιση του στο γήπεδο που αγωνίζεται σήμερα; Τι φάση βίωσε;  

Το De Meer Stadion αλλιώς η Λεωφόρος του Άγιαξ! 

Ήταν 9 Δεκεμβρίου του 1934 όταν το De Meer Stadion, που βρισκόταν στην οδό Middenweg στο Ανατολικό Άμστερνταμ άνοιξε τις πόρτες του για να φιλοξενήσει τους φίλους του Άγιαξ. Ένα γήπεδο που είχε χωρητικότητα μόλις 22.000 θέσεων, αριθμός που άλλαξε με ορισμένες ανακαινίσεις και έφτασε να δέχεται μέχρι και 29.500 λάτρεις του ποδοσφαίρου. 

Αρκούσαν οι περίπου 30.000 θέσεις για το τεράστιο μέγεθος του “Αίαντα”; Η απάντηση είναι βεβαίως αποφατική. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο Άγιαξ από το 1928 και έπειτα έδινε τους Ευρωπαϊκούς του αγώνες στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ. Ναι, εκεί έλαβε χώρα και το παιχνίδι που έχει μείνει χαραγμένο στην μνήμη όλων των “Αιώνια Πιστών” ως μια από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του συλλόγου. Η κούρσα του Γιώργου Δώνη που απέκτησε έκτοτε το παρατσούκλι “τρένο”,το πλασέ του Βαζέχα και οι πανηγυρισμοί των χιλιάδων Παναθηναϊκών ανά τον κόσμο! 

Ωστόσο, εκτός από τον μικρό αριθμό χωρητικότητας το De Meer δεν διέθετε και προβολείς φωτισμού! Άλλος ένας σημαντικός λόγος που οδηγούσε την Ολλανδική ομάδα να αγωνιστεί μακριά από το σπίτι της! 

Μέχρι στιγμής μπορούμε να διακρίνουμε δύο σημαντικές ομοιότητες ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Άγιαξ, σε Λεωφόρο και De Meer: Τόσο το “Απόστολος Νικολαΐδης”, όσο και το Ολλανδικό γήπεδο θεωρούνται “μικρά” όσον αφορά τον αριθμό των φιλάθλων που μπορούν να φιλοξενήσουν, με βάση την ιστορία και την δυναμική των δύο σπουδαίων κλάμπ.  

Η Λεωφόρος έχει την δυνατότητα να φιλοξένει μόλις 16.003 θεατές. Να θυμίσουμε απλά ότι το “τριφύλλι” πριν 10 χρόνια που αγωνιζόταν στο Ο.Α.Κ.Α είχε πουλήσει 30.000 εισιτήρια διαρκείας, ρεκόρ που κατέχει μέχρι σήμερα. Επομένως, ο αριθμός των εισιτηρίων διαρκείας του 2010 είναι διπλάσιος της συνολικής χωρητικότητας του ιστορικού γηπέδου στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.  

Μπορεί η ομάδα να μην βρίσκεται στην φάση που βρισκόταν πριν από μια δεκαετία σε αγωνιστικό επίπεδο. Όμως, ο Παναθηναϊκός αποτελεί έναν “κοιμώμενο γίγαντα” και όταν ανακάμψει, -που νομοτελειακά θα το κάνει- δεν θα χωράει σε ένα γήπεδο που μπορεί να θεωρείται δικαίως το πλέον ιστορικό αλλά έχει χωρητικότητα μικρότερη από 20.000. 

Όσον αφορά τους Ολλανδούς, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναλύσουμε πάρα πολύ τους λόγους για τους οποίους ένα γήπεδο σαν το De Meer δεν καλύπτει τις ανάγκες. Η ομάδα που έχει κατακτήσει 64 εγχώριους τίτλους, 4 Champions League, 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, 2 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 2 Διηπειρωτικά, καθιέρωσε το λεγόμενο “Total football”, έχει αναδείξει παικταράδες όπως ο Jocan Cruyff γνωστός και ως “Ιπτάμενος Ολλανδός” δεν μπορεί να αγωνίζεται σε ένα γήπεδο 30.000 θέσεων και χωρίς προβολείς! Συνεπώς, γίνεται ευκόλως κατανοητό ότι, ο “Αίαντας” είχε ανάγκη ένα σύγχρονο και μεγάλο γήπεδο το 1996, όταν και έδωσε το τελευταίο του παιχνίδι στο De Meer απέναντι στην Βίλεμ στο πλαίσιο του Ολλανδικού πρωταθλήματος. 

Ένα άλλο κοινό σημείο μεταξύ των ομάδων θεωρείται η μετακίνηση τους σε Ολυμπιακό Στάδιο. Οι “πράσινοι” έχουν κάνει αρκετές φορές το δρομολόγιο Λεωφόρος- Ο.Α.Κ.Α όπως και ο Άγιαξ μεταφερόταν από το De Meer στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ. Και οι δύο ομάδες έχουν ζήσει μεγάλες στιγμές μακριά από την φυσική τους έδρα. Οι Παναθηναϊκοί θυμούνται σπουδαίες Ευρωπαϊκές βραδιές, όπως το 3-1 επί της Γιουβέντους και το 3-2 απέναντι στην Ρώμα και εγχώριους τίτλους στο Στάδιο που αποτελεί και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα όπως και οι φίλοι του Άγιαξ δεν ξεχνούν λόγου χάρη, την Ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας το 1995 που ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του τροπαίου. 

Μην θεωρήσετε ότι οι ομοιότητες των δύο ομάδων περιορίζονται σε αυτά αναφέρθηκαν παραπάνω. Αντιθέτως, τόσο το “Απόστολος Νικολαΐδης” όσο και το De Meer Stadion έχουν φιλοξενήσει αγώνες της Εθνικής ομάδας. Μάλιστα, κρίνεται αναγκαίο να σημειωθεί ότι η Εθνική Ελλάδας έδωσε τον πρώτο αγώνα της υπό την αιγίδα της ΕΠΟ το 1929 στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας αντιμετωπίζοντας την Β’ομάδα της Ιταλίας. Απ’ την άλλη πλευρά, στα 1972 το ματς ανάμεσα σε Ολλανδία και Ιρλανδία ήταν το πρώτο της Ολλανδίας που λάμβανε χώρα στο γήπεδο του Άγιαξ ενώ, το τελευταίο τοποθετείται στις 25 Μαρτίου του 1992. Τότε, οι Ολλανδοί είχαν τεθεί αντιμέτωποι με τους Γιουγκοσλάβους και είχαν πάρει την φιλική νίκη με σκορ 2-0.  

Ωστόσο, εκτός από τα κοινά σημεία που το “P” εντόπισε ανάμεσα στις ιστορικές έδρες υπάρχει και μια διαφορά που προκαλεί ενδιαφέρον. Όπως ήδη επισημάνθηκε το De Meer Stadion δεν διέθετε προβολείς και έτσι ο “Αίαντας” δεν μπορούσε να δώσει τους νυκτερινούς αγώνας στο συγκεκριμένο γήπεδο. Αντίθετα, το σπίτι όλων των Παναθηναϊκών ήταν το πρώτο γήπεδο στο οποίο πραγματοποιήθηκε αγώνας στην Ελλάδα υπό το φως προβολέων. Πιο συγκεκριμένα, το “τριφύλλι” είχε επικρατήσει 2-0 επί του Ολυμπιακού στο πλαίσιο φιλικού αγώνα! Ναι καλά διαβάσατε. Έδιναν και φιλικά μεταξύ τους κάποια χρόνια πριν… 

Άλλη μια σημαντική διαφορά; Το De Meer έκλεισε το 1996 και κατεδαφίστηκε δύο χρόνια αργότερα, ενώ η Λεωφόρος συνεχίζει όπως είναι λογικό να φιλοξενεί την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.  

Στη θέση του γηπέδου πραγματοποιήθηκε ανάπλαση και χτίστηκε το πραγματικό κέντρο, με τους δρόμους να είναι ακόμα και σήμερα δημοφιλής χάρη στο πρώην γήπεδο της μεγαλύτερης Ολλανδικής ομάδας, του Άγιαξ.    

Ο Άγιαξ απέκτησε ένα γήπεδο σύγχρονο, πιο μεγάλο και ικανό να ικανοποιήσει τις ανάγκες του και το Άμστερνταμ μια αναπλασμένη περιοχή. Αυτό προβλέπεται να γίνει βεβαίως και στην περίπτωση του Παναθηναϊκού και της Διπλής Ανάπλασης. Οι “πράσινοι” μεταφέρονται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στο Βοτανικό, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάπτυξη του Ελαιώνα και παραχωρούν την ιστορική έδρα τους για κατεδάφιση και δημιουργία χώρου πρασίνου, αφού πρώτα έχει πάρει το κλειδί των νέων γηπέδων. 

Amsterdam Arena και ολικό λίφτινγκ της περιοχής! 

Η περιοχή στην οποία κτίστηκε το γήπεδο δεν ήταν και η καλύτερη. Όμως με την δημιουργία του γηπέδου και την έλευση του τεραστίου brand του Αγιαξ, άλλαξε εντελώς. Η μαζική προσέλευση κόσμου στα παιχνίδια, έφερε ανάπτυξη στην γύρω περιοχή.  

Ιδιαίτερο ρόλο έπαιξαν οι ευρωπαϊκές βραδιές. Πριν μετακομίσει στο «Amsterdam Arena», ο Άγιαξ αναγκαζόταν να χρησιμοποιεί το «Olympisch Stadion Amsterdam» για τα επίσημα παιχνίδια του με ξένες ομάδες. Όμως αφού έπαιζε πλέον, σε ένα νέο, με όλες τις προδιαγραφές της UEFA γήπεδο, δεν υποχρεούταν να μετακινείται.  

Οι οπαδοί του μπορούσαν πια, να βλέπουν και να χαίρονται τις αναμετρήσεις της ομάδας τους, στο Champions League και στο Europa League με άνεση.   

Ναι μπορεί να γίνει: 

Ποιο είναι το νόημα αυτής της σύγκρισης; Ότι ένα brand είναι ικανό να φέρει την αλλαγή και την ανάπτυξη. Όπως ο Άγιαξ αναβάθμισε την περιοχή του έτσι και ο Παναθηναϊκός θα αναβαθμίσει τον Βοτανικό. 

Γιατί, ας μην ξεχνάμε πως ο Βοτανικός, θα γίνει το νέο κέντρο της Αθήνας. Πέρα απ’ το γήπεδο και τις εγκαταστάσεις του δήμου, θα φτιαχτούν εστιατόρια, γραφεία εταιρειών. Δίπλα στο μετρό, μόλις 10 λεπτά από το Μοναστηράκι, όλα είναι στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή. 

Οι συνθήκες ευνοούν την ανέγερση του γηπέδου και των εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη, που θα δώσουν το φιλί της ζωής στον σύλλογο. Θυμηθείτε, πως στον Βοτανικό δεν θα πάει ο «Γκιζιακός» αλλά ο «Panathinaikos». Η μεγαλύτερη και ιστορικότερη ομάδα της Ελλάδας. 

Ο πρέσβης, αυτός που ακόμα μνημονεύεται παντού στο εξωτερικό, παρά την όλη πτώση του τα τελευταία χρόνια. Αυτός που έβαλε την Ελλάδα στον ποδοσφαιρικό χάρτη και την έφτασε στο «Έβερεστ» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. 

Η ΓΣ του ΑΟ είναι μόλις 24 ώρες μακριά. Όσοι πάτε να ψηφήσετε να έχετε στο νου σας, ότι από την ψήφο σας κρίνεται το μέλλον όχι μόνο του Ερασιτέχνη και ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού, αλλά και των επόμενων γενεών φιλάθλων και οπαδών της ομάδας. 

Ακολουθήστε το Paopantou.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πράσινα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Κάνετε follow στο YOUTUBE του Paopantou, για να δείτε on camera τους πρωταγωνιστές με το “τριφύλλι”. Ακολουθήστε το paopantou στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.

TOP VIDEOS

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ