Τελευταία νέα & ειδήσεις για τον Παναθηναϊκό μας

Οικονόμου στο “P”: Έψαχνα ανάμεσα σε αράχνες τις κούπες του Παναθηναϊκού-Έρχεται βιβλίο για όλα τα συνθήματα της ιστορίας (vid)

Ο Πράσινος συγγραφέας μιλά για όλα τα παναθηναϊκά βιβλία που έχει γράψει

Ο συγγραφέας και εκδότης της εταιρίας belle epoque Ανδρέας Οικονόμου μίλησε αποκλειστικά στο Paopantou και τον Σωτήρη Σουχλέρη. Σε μια συνέντευξη ποταμό ο πράσινος εκδότης μίλησε για όλα. Πότε έγραψε το πρώτο του βιβλίο για τον Παναθηναϊκό, πως ξεκίνησε να ψάχνει πληροφορίες και να ανοίγει μπαούλα με θησαυρούς αλλά και τις συζητήσεις με μεγάλες μορφές του συλλόγου.

Ελ Γιαμίκ: “Σφήνα” των Καταριανών – Ανοιχτή η πόρτα από την Βαγιαδολίδ

Πότε έγραψες το πρώτο σου βιβλίο;

Το πρώτο βιβλίο για τον Παναθηναϊκό ήταν η “Παναθηναϊκούπολη” και εκδόθηκε το 2013. Ήταν ένα κόμικ για μικρά αλλά και μεγάλα… παιδιά. Ποιο πριν αρθρογραφούσα, είχα πάντα το μικρόβιο για την ιστορία και τον Παναθηναϊκό. Ο συνδυασμός αυτών των δύο με έκαναν να ερευνώ. Στην πορεία γνώρισα τα υπόλοιπα παιδιά της “παναθηναϊκής εγκυκλοπαίδειας, όπως ονομάζουμε το γκρουπ, τον Αριστοτέλη Μπενόγλου, τον Παναγιώτη Αλαφάκη και πολλούς άλλους.

Ακούστε παρακάτω

Θέλαμε να πιάσουμε την ιστορία από το μηδέν, δεν μας ενδιέφερε αυτό που έχει ήδη γραφτεί για τον Παναθηναϊκό αλλά τι δεν έχει γραφτεί. Έτσι ιδρύθηκε η Belle Epoque, που πλέον ασχολείται με θέματα και εκτός παναθηναϊκού και προχωράμε μπροστά.

Η τελευταία δουλειά είναι βιβλίο για τον Μαραντόνα;

Ακριβώς το βιβλίο “Ντιέγκο εμπιστευτικό”, το έχει γράψει ο Λουσιάνο Βερνίκε ένας πολύ σπουδαίος αθλητικός ιστορικός της Αργεντινής. Βοήθησε και ο Φερνάντο Σινιορίνι που ήξερε τον Μαραντόνα πολύ καλά, ήταν ο γυμναστής του και συνεχώς στο πλευρό του στα καλά και στα άσχημα, ουσιαστικά τον συμβούλευε σε όλη την ζωή του. Το βιβλίο αφορά την ζωή του Ντιέγκο από μια διαφορετική ματιά.

Πως ερευνάς προπολεμικά τον Παναθηναϊκό που βρίσκεις πηγές;

Για να είμαι ειλικρηνής ήταν πολύ δύσκολο τα πρώτα χρόνια. Βρίσκαμε κλειστές πόρτες, ξενυχτούσαμε σε όλες τις βιβλιοθήκες, όπου υπήρχε αρχειακή πηγή. Ψάχναμε αρχεία από παλαίμαχους αθλητές, οι οποιοι δεν είναι ποια εν ζωή. Τώρα, μετά και τις πρώτες εκδόσεις, οι πηγές έρχονται μόνες τους σε εμάς. Όσοι έχουν κάποιον συγγενή με αρχείο θέλουν να μείνει ζωντανό και επικοινωνούν απευθείας μαζί μας.

Μας βοήθησαν περισσότερο οι διοικήσεις των Αχ. Μακρόπουλου και Η. Μιχαλαριά, που μας έδωσαν πρόσβαση σε κάποια αρχεία τα οποία ούτε οι ίδιοι δεν ήξεραν τι αξία είχαν. Πήγαμε στα παλιά γραφεία του Παναθηναϊκού στην οδό Λάμπρου Κατσώνη. Μέσα σε υπόγεια σκάβαμε ανάμεσα σε αράχνες και άλλα… τρωκτικά μέχρι που πέσαμε πάνω σε κούτες. Βρήκαμε έναν τεράστιο θησαυρό, αρχεία συνελεύσεων, μαζί με εκατοντάδες κούπες και μετάλλια τα οποία κοσμούν την είσοδο του “τάφου του Ινδού”.

Σε ποιο βιβλίο δυσκολεύτηκες περισσότερο στην έρευνα;

Στο λεύκωμα της Λεωφόρου, που εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την απόκτηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Την ημερομηνία της 23 Φεβρουαρίου το 1922 εμείς την αποκαλύψαμε. Η Λεωφόρος είναι ένα πολυδιάστατο κεφάλαιο, το πως αποκτήθηκε, πως κατασκευάστηκε χρειάστηκε 40 χρόνια, ανα μία δεκαετία έφερνε τεράστιες πρωτοπορίες για την εποχή και βοήθησε ολόκληρο τον Ελληνικό αθλητισμό. Κάποιες απ΄ τις σημαντικότερες συναυλίες έχουν γίνει εκεί όπως ο Μακρόπουλος, ο Μίκης Θεοδωράκης ακόμα και οι Rolling Stones.

Υπήρξαν άνθρωποι που να έβαλαν ως όρο να δημοσιευθούν τα αρχεία τους μετά θάνατον;

Όχι καθόλου. Νομίζω ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν τον καημό να δημοσιευτεί το αρχείο της οικογένειάς τους, ώστε να μείνει ζωντανό στην ιστορία και να το μάθουν οι επόμενες γενιές. Δεν βρήκα κλειστή πόρτα από κανέναν ήταν όλοι τους συνεργάσιμοι.

Ποια συζήτηση με παλαίμαχο του Παναθηναϊκού σου έχει μείνει χαραγμένη στην μνήμη;

Σίγουρα οι κουβέντες που έχω ακούσει από ανθρώπους της οικογένειας του Απόστολου Νικολαΐδη, έχουμε μια πολύ καλή επαφή με μια ανιψιά του. Για εκείνους είναι απλώς ο “θείος Απόστολος” όμως, μέσα από τις συζητήσεις, έχουν καταλάβει ότι δεν ήταν απλώς μια ηγετική φυσιογνωμία αλλά χάρη σε αυτόν άλλαξε ο ελληνικός αθλητισμός. Νιώθω ότι κατάλαβαν το τι προσέφερε αυτός ο άνθρωπος και πέρα από τον Παναθηναϊκό.

Είχες μιλήσει και με τον Τζακ Νικολαΐδη;

Είχαμε κάνει ορισμένες συνεντεύξεις, γιατί είχε στην κατοχή του ένα μεγάλος μέρος του αρχείο του θείου του και το είχε μοιραστεί με τον συνεργάτη μας Βαγγέλη Μελέκογλου. Ο Τζακ και ο αδερφός ο Γιώργος του ήταν μπασκετμπολίστες και ο Τζακ ανέλαβε και πρόεδρος του Παναθηναϊκού μετά τον θάνατο του Απόστολου.

Το βιβλίο “γκολ στα χαρακώματα” για το μικρασιατικό μέτωπο πως σου ήρθε να το γράψεις;

Όταν γραφόταν η βιογραφία του Γιώργου Καλαφάτη, ξέραμε ότι είχε συμμετάσχει στην αθλητική στελέχωση του σώματος στρατού, στο νότιο συγκρότημα του μετώπου της Μ. Ασίας, δεν όμως ήταν σαφής η έκτασή της. Έτσι έψαξα στις εφημερίδες της Σμύρνης, μεταξύ 1919-22, αλλά και αυτές που εξέδιδαν οι φαντάροι του μετώπου. Άρχισε να ξετυλίγεται ένα κουβάρι μιας πραγματικά συγκλονιστικής ιστορίας, πως σε κάθε στρατόπεδο όλα τα σπορ ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ είχαν συναρπάσει τους στρατιώτες σε τεράστιο βαθμό. Έγιναν αγώνες μεταξύ τούρκων χωρικών και Ελλήνων στατιωτών. Θεώρησα ότι το timing ήταν ιδανικό και πιστεύω πως βγήκε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Το θέλατε το φτιάξαμε! Μπες στον κόσμο του Παναθηναϊκού με το APPLICATION του PAOPANTOU.GR σε Android. Τώρα και σε IOS. τα Follow το Paopantou.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πράσινα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Κάνετε follow στο YOUTUBE του Paopantou, για να δείτε on camera τους πρωταγωνιστές με το “τριφύλλι”. Follow το paopantou στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα νέα.

TOP VIDEOS

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ