Τελευταία νέα & ειδήσεις για τον Παναθηναϊκό μας

Οι λόγοι της απώλειας βαθμών στην Νίκαια

Τα αργό αμυντικό transition του Παναθηναϊκού και οι αποστάσεις των χαφ από τους stoppers

Στο πρώτο παιχνίδι της φετινής αγωνιστικής season που η ομάδα του Γιοβάνοβιτς δεν έλεγξε πλήρως το παιχνίδι (εξαίρεση το ματς με τον Ολυμπιακό), ο Παναθηναϊκός “τιμωρήθηκε” και το “P” αναλύει τους λόγους της ισοπαλίας στην Νίκαια. Η διαφορά από την δεύτερη ΑΕΚ μειώθηκε στους 6 βαθμούς και η κούρσα για την ανάδειξη του φετινού πρωταθλητή θα είναι αμφίρροπη, γεμάτη σασπένς.

Ο Ιωνικός κατέβηκε για να παίξει τελικό

Πριν αρχίσουμε την ανάλυση των αιτιών της ισοπαλίας, αξίζει να αναφερθούμε στην επιλογή του coach Σπανού να παίξει το ματς κόντρα σε όλα τα προγνωστικά που έλεγαν πως θα κατέβει συντηρητικά, παρατάσσοντας πολυπρόσωπη άμυνα με τρείς stoppers. Ο προπονητής του Ιωνικού θέλησε να εφαρμόσει double sytem, με 4-2-3-1 στην επίθεση και 4-4-2 στην άμυνα. Το mid block του Ιωνικού εναλλάσσονταν με deny στις εισαγωγικές πάσες του build up του Παναθηναϊκού, με τους Νικαιώτες σε αυτήν την περίπτωση να εφαρμόζουν high press (φωτό) για να μην αφήσουν τους παίκτες του coach Γιοβάνοβιτς να πάνε σε low tempo game και να ελέγξουν τον ρυθμό του αγώνα, όπως κάνουν συνήθως. Το πέτυχαν, οδήγησαν τον Παναθηναϊκό σε υψηλότερη ταχύτητα και περισσότερα λάθη, “χτυπώντας” με γρήγορες μεταβάσεις (counter) την structured φιλοσοφία του Γιοβάνοβιτς.

Ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη τον Ιωνικό και πάμε να δούμε τι… δεν έκανε ο Παναθηναϊκός στο παιχνίδι της Νίκαιας.

Το τίμημα της επιθετικότητας

Στο διάστημα της διακοπής λόγω Μουντιάλ, ο Γιοβάνοβιτς θέλησε να βελτιώσει την απόδοση της ομάδας του στο final third. Έχοντας παρουσιάσει μια ποδοσφαιρική πρόταση στο πρώτο μισό της χρονιάς εξαιρετικά συμπαγή στα ¾ του γηπέδου, ο Παναθηναϊκός δεν δεχόταν φάσεις, έλεγχε πάντα τον ρυθμό, όμως αντιμετώπιζε πρόβλημα στην δημιουργία “καθαρών” φάσεων. Για να διορθώσει και αυτό το κομμάτι στο πράσινο πάζλ, έδωσε μεγαλύτερη ελευθεριά κινήσεων και δημιουργίας στους ποδοσφαιριστές του, ζητώντας λίγο περισσότερο ρίσκο στις επιλογές και συχνότερη παρουσία στην αντίπαλη περιοχή από τον παρτενέρ του Ρουμπέν Πέρεθ.

Φυσικά, κάθε δράση φέρνει και αντίδραση. Μια σειρά συγκυριών πριν το παιχνίδι με τον Ιωνικό, οδήγησε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να μην ακολουθήσει όσα μας είχε συνηθίσει στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. Η καλή εμφάνιση προς την νέα κατεύθυνση στο ματς Κυπέλλου με τον Βόλο, έφερε ως αντάλλαγμα την μη σωστή αξιολόγηση της απουσίας του Μπαρτ Σένκεφελντ. Ενώ η λογική έλεγε πως ο προπονητής του Παναθηναϊκού θα επιλέξει την τριάδα των Πέρεθ, Κουρμπέλη και Τσέριν για να προστατέψει το κεντρικό αμυντικό δίδυμο με την ταυτόχρονη μετατόπιση του Μπερνάρ στα αριστερά λόγω και της απουσίας του Βέρμπιτς, η τελική επιλογή ήταν ο Βαγιαννίδης σε ρόλο δεξιού εξτρέμ με τον Παλάσιος να αλλάζει πλευρά.

Το καμπανάκι της πρεμιέρας με τον Ιωνικό στη Λεωφόρο, ούτε κι αυτό ακούστηκε στον οργανισμό του Παναθηναϊκού. Πάνω – κάτω έγινε το ίδιο ματς, με τους “πράσινους” να αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα που θα αναφέρουμε παρακάτω. Μην ξεχνάμε πως η μεγαλύτερη ευκαιρία που έχει δημιουργήσει ομάδα φέτος στον Παναθηναϊκό, είναι το τετ α τετ του Μάντζη με 0,78 xG (όσο περίπου ένα πέναλτι) που έβγαλε ο Μπρινιόλι.

Για να φτάσουμε στα αίτια του αποτελέσματος, πάμε να δούμε πως “δένουν” όλα τα παραπάνω μεταξύ τους:

Οι αποστάσεις των stoppers με τους κεντρικούς χαφ

Η ταυτόχρονη θέληση του Γιοβάνοβιτς να συνεχίσει η ομάδα του από εκεί που σταμάτησε με τον Βόλο και η φανερή διστακτικότητα του Σάρλια να ανέβει ψηλά στο γήπεδο (δεν έχει αυτοπεποίθηση ο Κροάτης), είχε σαν αποτέλεσμα την μη συνοχή των γραμμών της άμυνας με τους χαφ (φωτό). Η διάθεση του Τσέριν να “πατήσει” περιοχή, μεγάλωσε κι’ άλλο το χάσμα μεταξύ των γραμμών, αφήνοντας τον Ρουμπέν Πέρεθ μόνο του να προσπαθεί να ανακόψει τις αντεπιθέσεις του Ιωνικού, πέρνωντας βοήθειες μόνο από τον… Μπερνάρ που γύριζε με αυτοθυσία! Γιατί όμως ο Παναθηναϊκός δεχόταν αντεπιθέσεις που “φανέρωσαν” τις αποστάσεις;

Αργό αμυντικό transition (Παναθηναϊκός) Vs Γρήγορο επιθετικό transition (Ιωνικός)

Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο, η ομάδα του coach Σπανού κατάφερε να βγάλει από τον (αργό) ρυθμό της την ομάδα του Γιοβάνοβιτς, εφαρμόζοντας high press στο χτίσιμο των “πράσινων” επιθέσεων. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού οδηγήθηκαν σε πιο γρήγορο παιχνίδι περισσότερων λαθών, το γρήγορο και κάθετο ποδόσφαιρο του Ιωνικού φανέρωσε την αδυναμία του Σάρλια να κρατήσει κοντά στα χαφ την αμυντική γραμμή και η πρόθεση του Τσέριν να πατήσει περιοχή απενεργοποίησε το αμυντικό transition της ομάδας του coach Γιοβάνοβιτς.

Είναι χαρακτηριστικό, πως ο Παναθηναϊκός αναγκάστηκε να παρχωρήσει στο πρώτο ημίχρονο αρκετές στημένες φάσεις (φάουλ η κόρνερ), κοντά στις δέκα, καθώς δεν μπορούσαν οι ποδοσφαιριστές του να ανακόψουν τις αντεπιθέσεις. Οι παίκτες του Ιωνικού που είδαν το ματς σαν τελικό, απέκτησαν αυτοπεποίθηση.

Η σωστή επιλογή του Γιοβάνοβιτς τιμωρήθηκε

Στο 60’ της αναμέτρησης, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχοντας το σκορ που θέλει και βλέποντας τους κενούς χώρους ανάμεσα σε άμυνα και κέντρο, αποφασίζει να “κλειδώσει” το ματς με την χρησιμοποίηση του Κουρμπέλη στον άξονα και την μετατόπιση του Μπερνάρ στο αριστερό άκρο. Ο Βαγιαννίδης βγαίνει, ο Παλάσιος επιστρέφει στην γώριμη δεξιά πλευρά και ο Παναθηναϊκός σταματά να δέχεται αντεπιθέσεις. Μοναδικό μελανό σημείο, δείχνει να είναι η μη συμμετοχή του Μπερνάρ πλέον στις επιθετικές προσπάθειες.

Στην μοναδική περίπτωση που έγιναν όλα λάθος, ο Ιωνικός βρίσκει το γκολ της ισοφάρισης και το ποδόσφαιρο τιμωρεί μια σωστή τακτική απόφαση του coach Γιοβάνοβιτς. Ο Παναθηναϊκός έχασε δύο βαθμούς όχι γιατί δεν σημείωσε δεύτερο τέρμα, τους “άφησε” στην Νίκαια γιατί πλήρωσε το τίμημα της εξέλιξης στο επόμενο level. Η ισορροπία που απαιτείται για να “παντρευτεί” ο Παναθηναϊκός του πρώτου γύρου με αυτόν που προσπαθεί να παρουσιάσει ο coach μετά την διακοπή, είχε επίπτωση σε λάθος χρονική στιγμή.

Γιώργος Ζουρντός

Ακολουθήστε το Paopantou.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πράσινα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Κάνετε follow στο YOUTUBE του Paopantou, για να δείτε on camera τους πρωταγωνιστές με το “τριφύλλι”. Ακολουθήστε το paopantou στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα

TOP VIDEOS

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ