Τελευταία νέα & ειδήσεις για τον Παναθηναϊκό μας

Οι 5 λόγοι που η Σλάβια “μπλοκάρει” απέναντι σε “κλειστές” άμυνες

Ποιοι είναι οι λόγοι που η Σλάβια δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε "κλειστές" άμυνες;

Η ομάδα του Γίντριχ Τρπισόφσκι έχει κερδίσει τον θαυμασμό όλων στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στα 5 χρόνια που είναι στην ομάδα, η Σλάβια Πράγας έχει “γνωρίσει” μεγάλες “Ευρωπαϊκές” βραδιές απέναντι σε ποδοσφαιρικά “μεγαθήρια”, όπως σας έχουμε ενημερώσει εδώ. Η ήττα από την Χράντετς όμως την Κυριακή, “άνοιξε” τον ασκό του Αιόλου. Το “P”, για ακόμα μία φορά, έχει το ρεπορτάζ από την Τσεχία και αναλύει!

Γίντριχ Τρπισόφσκι

Πιστός στην “τάση” που επικράτησε στην Κεντρική Ευρώπη από το 2011 και μετά, ο 46χρονος Τσέχος προπονητής της Σλάβια είναι μεγάλος θαυμαστής της “σχολής” Γιούργκεν Κλόπ. Στο διάστημα των 5 ετών που είναι στην Πράγα, έχει “μεταφέρει” όλα τα στοιχειά του gegenpressing – σήμα κατατεθέν της Μπορούσια Ντόρτμουντ υπό τις οδηγίες του νυν προπονητή της Λίβερπουλ – στην “Έden Arena”.

Τι είναι το gegenpressing

Όταν το FFT (τηλεοπτικό κανάλι) βρέθηκε στις προπονήσεις του Κλοπ κατά τη διάρκεια της χειμερινής προετοιμασίας πριν από χρόνια, ο Γερμανός κόουτς εξήγησε τι εστί gegenpressing: «Πρέπει να προπονήσεις την παρόρμηση… την κίνηση σε μία κατάσταση επανάκτησης αμέσως αφού χάσεις τη μπάλα. Δεν διδάσκεις μια κατάσταση. Διδάσκεις την ώθηση μέχρι να γίνει φυσική αντίδραση». Ο πρώην αρχηγός του Κλοπ, Σεμπάστιαν Κελ, εξηγεί: «Στα αρχικά στάδια, ένας ποδοσφαιριστής πρέπει να δώσει το σύνθημα για να ξεκινήσει το counter-press, αλλά όσο ο καιρός περνά χρειάζεσαι όλο και λιγότερα συνθήματα γιατί ο καθένας αναπτύσσει ένα φυσικό ένστικτο. Χρειάζεσαι ένα συγκεκριμένο τύπο ποδοσφαιριστών για αυτό το παιχνίδι. Το παιχνίδι γίνεται πολύ έντονο, οπότε χρειάζεσαι παίκτες που όχι μόνο κατέχουν υψηλό επίπεδο τακτικής κατανόησης, αλλά επίσης είναι πρόθυμοι να τρέχουν συνεχώς και να κυνηγούν την μπάλα».

Αφού εξηγήσαμε τις επιρροές και τον τρόπο παιχνιδιού της Σλάβιας Πράγας, πάμε να δούμε τους λόγους που η ομάδα του Γίντριχ Τρπισόφσκι “δυσκολεύεται” όταν συναντά “low block”:

• Η Σλάβια Πράγας δεν “προσαρμόζεται” στον αντίπαλο: “Πιστός” στο πλάνο του, ο Τρπισόφσκι δεν αλλάζει τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του. Είτε ο αντίπαλος είναι η Χράντετς είτε η Τσέλσι, θα προσπαθήσει να πιέσει αρκετά ψηλά, να “ανεβάσει” την γραμμή της άμυνάς του κοντά στο κέντρο του γηπέδου και γενικά να δώσει έναν πολύ γρήγορο ρυθμό στο παιχνίδι. Ρυθμό, που πολλές φορές ξεπερνάει τα όρια του “γρήγορου” και αγγίζει αυτά του “βιαστικού”.

• Ρόστερ, γεμάτο από hard-working ποδοσφαιριστές: Το “gegenpressing” απαιτεί συνεχή τρέξιμο, ένταση, ταχύτητα και σωστή τακτική “παιδεία”. Στο διάστημα της 5ετίας που βρίσκεται στην Πράγα, ο Γίντριχ Τρπισόφσκι “γέμισε” το ρόστερ με ποδοσφαιριστές που διαθέτουν τα παραπάνω στοιχεία. Μόνο!

• Νικολάι Στάνσιου, ο “τελευταίος” playmaker: Την περσινή χειμερινή μεταγραφική περίοδο, ο Τρπισόφσκι αποφασίζει να παραχωρήσει στην Στεάουα Βουκουρεστίου τον “τελευταίο” παίκτη του ρόστερ του που είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους υπόλοιπους. Ο Ρουμάνος διεθνής, εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια, διέθετε διορατικότητα, τεχνική, φυσικό ταλέντο και ψυχραιμία για να “ανοίξει” τις αντίπαλες άμυνες με τις εμπνεύσεις του. Δεν ήταν γρήγορος, δεν πίεζε όσο “προστάζει” το “gegenpressing” και μοιραία έφυγε.

Επιμονή στα “άκρα” και στα “half spaces”: Για να “διασπάσεις” κλειστές άμυνες χρειάζεται υπομονή και πλάνο. Η Σλάβια αποτελεί “ανοικτό βιβλίο” για τα αντίπαλα προπονητικά τιμ. Οι χώροι ανάμεσα στα στόπερ και τα πλάγια μπακ, είναι η νούμερο ένα στόχευση της ομάδας του Τρπισόφσκι. Με τρείς όμως στόπερ, οι αμυνόμενοι καλύπτουν επάξια αυτούς τους χώρους, όπως και τα άκρα της άμυνας καθώς υπάρχουν βοήθειες όχι μόνο από τους πλάγιους μπακ αλλά και από τους εξτρέμ της ομάδας που βρίσκεται σε ¨φάση” άμυνας (3-4-3 ή 4-4-2).

Χωρίς κίνηση από τον σέντερ φορ: Όποιος αγωνίζεται στην κορυφή της επίθεσης για την ομάδα του Τρπισόφσκι (Σορ, Γιουρέτσκα, Τεκλ), δεν συμμετέχει στο build up. Απέναντι σε πολυπρόσωπες άμυνες συνήθως “χάνεται”, χάνει τον ρυθμό του και την “επαφή” με το παιχνίδι. Αναλώνεται σε πολλές εναέριες μονομαχίες καθώς οι σέντρες είναι από τους λίγους τρόπους που η Σλάβια καταφέρνει να βάλει την μπάλα στην περιοχή του αντιπάλου.

Η συζήτηση στην Πράγα λοιπόν άνοιξε και πάλι. Το φαινόμενο της δυσκολίας στην διάσπαση “σφιχτής” άμυνας είναι και πάλι πρώτο θέμα συζήτησης στα Τσέχικα δημοσιογραφικά μέσα. Δεν είναι η πρώτη φορά, καθώς η φυγή του Ρουμάνου Στάνσιου στον δεύτερο γύρο του περσινού Τσέχικου πρωταθλήματος, προκάλεσε αντιδράσεις σε φιλάθλους και ρεπόρτερ. Η διαφορά που είχε “χτίσει” η Σλάβια απέναντι στους διεκδικητές Σπάρτα Πράγας και Βικτόρια Πλζεν χάθηκε και λίγο έλειψε να της στερήσει τον τίτλο του πρωταθλητή. Η ομάδα του Τρπισόφσκι “υπέπεσε” σε αρκετές απώλειες βαθμών, λόγω της περιορισμένης ικανότητάς της να βρει λύσεις και να “ξεκλειδώσει” παιχνίδια με υποδεέστερους αντιπάλους. Τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, είναι ζωτικής σημασίας για τον Τρπισόφσκι καθώς το ερώτημα που επικρατεί στην Τσεχία είναι ένα: “Μήπως ο κύκλος του προπονητή της Σλάβια Πράγας φτάνει στο τέλος του”; Ερώτημα, που αν ο Παναθηναϊκός πάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση, θα ενταθεί.

Γιώργος Ζουρντός

Ακολουθήστε το Paopantou.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πράσινα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Κάνετε follow στο YOUTUBE του Paopantou, για να δείτε on camera τους πρωταγωνιστές με το “τριφύλλι”. Ακολουθήστε το paopantou στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.

TOP VIDEOS

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ