Τελευταία νέα & ειδήσεις για τον Παναθηναϊκό μας

Κλαϊνχάισλερ: Ο Γιοβάνοβιτς πραγματοποιεί μεταγραφή… Survivor

Το όνομά του δεν... κάνει γκελ στον κόσμο, κάνει όμως στον coach

Είναι απόλυτα κατανοητό, πως το όνομα του ποδοσφαιριστή που προσθέτει στο ρόστερ του ο Παναθηναϊκός, δεν είναι για παράδειγμα τύπου μουντιαλικό δεκάρι. Λίγο το… παράξενο το όνομά του, λίγο το σουλούπι του, σε παραπέμπει σε στοίχημα τύπου Τσέριν, αν και ηλικιακά είναι πολύ πιο ώριμος ποδοσφαιρικά.

Σε μία εποχή που μέσω internet και συνδρομητικών καναλιών μεταδίδονται μαζικά δεκάδες αγώνες, κάθε οπαδός θα ήθελε για την ομάδα του τουλάχιστον το όνομα του ποδοσφαιριστή που θα αποκτηθεί, να του είναι οικείο. Επειδή ακριβώς όμως οι εποχές έχουν αλλάξει, το scouting σε μία επαγγελματική ομάδα είναι εξαιρετικά σημαντικό. μάλλον το πιο σημαντικό.

Ο Παναθηναϊκός από την μέρα που έδωσε τα “κλειδιά” στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, έχει βελτιωθεί απεριόριστα και σε αυτό το κομμάτι. Μαζί με τους κοντινούς συνεργάτες του. Σημαντική είναι φυσικά και η συνεισφορά του Μάκη Λιβαθηνού ως επικεφαλής του τμήματος scouting. Για την ακρίβεια, πάντως, η ωμή πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική…

Το PAOPANTOU.GR, μετά την “χορταστική” ιστορία που διαβάσατε για το παρασκήνιο της μεταγραφής, θα εμβαθύνει με μία διπλή ανάλυση τόσο του Ούγγρου ποδοσφαιριστή Λάζλο Κλάινχαϊσλερ. Όσο και στις σκέψεις του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, για την χρησιμοποίησή του.

Να είστε σίγουροι, ο coach Γιοβάνοβιτς σκοπεύει όχι απλά να του δώσει φανέλα βασικού αλλά μέσω μιας σειράς από ανακατατάξεις στην ενδεκάδα, να “φτιάξει” έναν Παναθηναϊκό σκληρό, ανάλογο με αυτόν των περσινών play-offs.

Πολ Σκόουλς αλά Κλάινχαϊσλερ

Οι πιο… παλιοί, σίγουρα θα γνωρίζεται τον κοκκινομάλλη πρώην ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι “κόκκινοι διάβολοι”, με τους Μπέκαμ, Σμάιχελ, Γκίγκς, Κιν και φυσικά τον ΠόλΣκόουλς υπό τις οδηγίες του SirΆλεξ Φέργκιουσον, σάρωναν το Νησί και φυσικά στηνΕυρώπη, σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες που έχουμε δει στα Ευρωπαϊκά γήπεδα.

Στο EURO 2020, το μεγάλο βρετανικό μέσο BBCSport “τουιτάρει” για τον “Ούγγρο Πολ Σκόουλς” λόγω του κόκκινου χρώματος μαλλιών ενώ ο Τομ Μορτιμέρ που αρθρογραφεί για την “Guardian”, κάνει αναφορά και στο εκπληκτικό μακρινό σουτ που “συνδέει” και τους δύο!

Νέναντ Μπιέλιτσα

Τον Σεπτέμβρη του 21’, ο Νέναντ Μπιέλιτσα αναλαμβάνει την Όσιγιεκ  που στις τρείς πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος έχει συγκεντρώσει έναν μόλις βαθμό. Βρίσκει εκεί τον πρωταγωνιστή του κειμένου μας, Κλαϊνχάισλερ. Ο Ούγγρος είναι μεταξύ πάγκου και κάποιον ολιγόλεπτων συμμετοχών στον ενάμιση χρόνο που ήδη είναι κάτοικος στην πόλη. Περνάει όμως καλά, το Όσιγιεκ που βρίσκεται στο ανατολικό κομμάτι της Κροατίας χτισμένο στην δεξιά πλευρά του ποταμού Ντράβα, του αρέσει πολύ. Συνεχίζει να δουλεύει ασταμάτητα περιμένοντας την ευκαιρία της καταξίωσης.

Ο Μπιέλιτσα προέρχεται από εξαιρετικές σεζόν ως head coach της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, πραγματοποιώντας εκπληκτικές εμφανίσεις στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα Ευρώπης. Δίνει νέα πνοή στην Όσιγιεκ και στα επόμενα 13 ματς της σεζόν συγκεντρώνει 32 από τους 39 βαθμούς που μπορούσε maximum να πάρει.

Βασίζεται στον 4-2-3-1 και στο 4-3-3. Αρχίζει να κάνει rotation στις θέσεις του άξονα και να βάζει σιγά – σιγά τον Κλαϊνχάισλερ είτε κεντρικό χαφ είτε στο “10”. Δίνει μεγάλη έμφαση στην πίεση ψηλά και ο Ούγγρος καθιερώνεται πίσω από τον επιθετικό λόγω τις ικανότητάς του στο pressing. Οι μεγάλες μπάλες από τα stoppers προς τον target man Μιέρεζ, “ξεκλειδώνουν” μια πτυχή του Κλαϊνχάισλερ που δεν είχε δείξει: Την ικανότητά του στο να πηγαίνει σε αρκετές τελικές και να σκοράρει. Γίνεται πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του Μπιέλιτσα, μεταμορφώνεται σε κρυφό επιθετικό και η ψυχολογία του ανεβαίνει κατακόρυφα.

Σημειώνει 6 γκολ στον δεύτερο γύρο πρωταθλήματος, όμως η δουλειά που προσφέρει στο ανασταλτικό κομμάτι είναι αυτή που “σπάει τα κοντέρ” στο Κροατικό Πρωτάθλημα και αποκτά την φήμη που τον ακολουθεί μέχρι σήμερα, ενός hard workings hadow striker. Στο 4-4-2 του Μπιέλιτσα σε φάση άμυνας (όπως αμύνεται και ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς), παίρνει θέση δεξιά του Μιέρεζ και μαζί αποκόπτουν τους διαδρόμους στον κεντρικό άξονα, κάνοντας αφάνταστα δύσκολη την κυκλοφορία μπάλας των αντιπάλων. Το aggresive mentality του Κλαϊνχάισλερ, τον βοηθά να κερδίζει τις “δεύτερες μπάλες” έξω από την αντίπαλη περιοχή και σε συνδυασμό με την οξυδέρκειά του, τον κατατάσσουν στα “κιτάπια” των scouters της Ντινάμο Ζάγκρεμπ.

Ανάλυση και Παναθηναϊκός

Το Paopantou.gr είναι σε θέση ρεπορταζιακά να γνωρίζει και να παρακολουθεί την εξέλιξη του νέου μεταγραφικού αποκτήματος του Παναθηναϊκού, τα τελευταία τρία χρόνια, είμαστε εδώ για να… εκτεθούμε. Θα επιχειρήσουμε παρακάτω μια ανάλυση του ποδοσφαιριστή σε όλα τα επίπεδα, όμοιά της δεν θα βρείτε πουθενά. Στο τελευταίο κομμάτι του κειμένου θα προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε την επιλογή του coachΓιοβάνοβιτς και να εντάξουμε τον ΛάζλοΚλαϊνχάισλερ στον τακτικό προσανατολισμό του Σέρβου τεχνικού: Τι είδε ο Γιοβάνοβιτς; Τι θέλει να πετύχει; Διαβάστε…

Η ανάλυση του Paopantou.gr για τον Κλαϊνχάισλερ

Mental

Θα ξεκινήσουμε την ανάλυση με τα mental χαρακτηριστικά του Ούγγρου. Με την φανέλα της Ουγγρικής Φέχερβαρ τον Μάιο του 14’, διεκδικεί το πρωτάθλημα, τερματίζει δεύτερος όμως. Τον Νοέμβριο του 15’ γίνεται μέλος της Εθνικής Ουγγαρίας και μάλιστα στο ντεμπούτο του απέναντι στην Νορβηγία σκοράρει. Τον Φεβρουάριο του 17’ γίνεται πρωταθλητής με την Φερεντσβάρος. Παίρνει μεταγραφή στην Αστάνα, κάνει πρωταθλητισμό και πάλι ενώ ακολουθεί η Όσιγιεκ. Στην Tvrđa, στην ακρόπολη δηλαδή της πόλης, θα βρει την δική του Ιθάκη. Η Όσιγιεκ γίνεται διεκδικήτρια του τίτλου, συμμετέχει ανελλιπώς σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ξέρετε πολλούς ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού που να έχουν “δουλέψει”  σε συνθήκες πρωταθλητισμού και μάλιστα να διακρίνονται;

Στα big games, ο Παναθηναϊκός θα δώσει πολλά και συνεχόμενα μέχρι το τέλος του γύρου και τα play –offs, ο Ούγγρος δεν κρύβεται. Είναι πάντα εκεί για την ομάδα του να βοηθήσει με όποιον τρόπο του ζητηθεί. Είναι αποφασιστικός στις κινήσεις του, ενώ δεν αντιμετωπίζει προβλήματα προσαρμογής σε νέους τρόπους ζωής. Αμελητέο δεν περνάει το γεγονός της συνέπειας, οι μεταπτώσεις στην απόδοσή του είναι σπάνιες, στοιχείο που δεν αφήνει ασυγκίνητους τους προπονητές του.

Tactical – Technical

Στο τακτικό κομμάτι, υπό τις οδηγίες του Μπιέλιτσα έγινε “σκεπτόμενος” ποδοσφαιριστής. Ακολουθεί το τακτικό πλάνο και το εφαρμόζει σε πολύ υψηλό βαθμό. Αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια στην θέση πίσω από τον επιθετικό, έχοντας τον ρόλο του shadowstriker (τον ρόλο στον Παναθηναϊκό του Γιοβάνοβιτς τον είχε ο Καρλίτος όμως τον εκτελούσε διαφορετικά). Πρεσάρει ασταμάτητα, δεν διστάζει να μπει σε επικίνδυνες φάσεις και μειώνει κατά πολύ το efficiensy του buildup των αντιπάλων. Θα κάνει εντύπωση η ισορροπία που έχει, λόγω μυϊκής κατασκευής, μένει όρθιος σε μονομαχίες αμυντικές αλλά και επιθετικές ακόμα και με δυνατότερους αντιπάλους.

Για χαφ άξονα, είναι αρκετά γρήγορος, θα είναι ο πιο ταχύς κεντρικός μέσος στο σύνολο του Γιοβάνοβιτς, στοιχείο που έλειψε με την φυγή του Γκατσίνοβιτς. Οι κινήσεις του μακριά από την μπάλα είναι αρκετά καλές όπως και τα τελειώματά του. Σκοράρει αρκετά που στον Παναθηναϊκό υπάρχει ανάγκη, εξαρτάται όμως πολύ από την συνεργασία του με τον φορ.

Η αλήθεια είναι ότι του ταιριάζει καλύτερα ο Ιωαννίδης που κάνει κινήσεις μακριά από την περιοχή, παρά ο Σπόραρ που μένει πιο κοντά στα αντίπαλα stoppers. Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός πως στην καριέρα του έχει πάθει μόλις μια θλάση που τον άφησε εκτός δράσης για σχεδόν δύο μήνες , στην προετοιμασία τον Ιούλιο του 2016, μόλις είχε δοθεί δανεικός στην Γερμανική Ντράμσταντ από την Βέρντερ Βρέμης. Δεν “χάνει” παιχνίδια λοιπόν και έχει την ικανότητα να αγωνίζεται συνεχόμενα σε ματς με κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

Σαφώς και δεν είναι όλα “ρόδινα”, ο Λάζλο Κλαϊνχάισλερ έχει αδυναμίες που εντοπίζονται στο τεχνικό κομμάτι και έχουν να κάνουν με την επιλογή της πάσας. Ο Ούγγρος ενώ έχει καλή τεχνική κατάρτιση, δεν διαθέτει την τελική πάσα και αυτό οφείλεται στο timing της απόφασης. Η αντίληψή του χρίζει βελτίωσης, ενώ οι προπονητές του δεν αναμένουν πολλά από αυτόν στο ψηλό παιχνίδι.

Γιοβάνοβιτς – Το ματς με την ΑΕΚ του έδειξε τον δρόμο

Πάμε στα αρκετά δύσκολα τώρα. Γιατί ο coach Γιοβάνοβιτς καταλήγει στην περίπτωση του Ούγγρου; Είναι αυτός που θα διασπάσει τις κλειστές άμυνες και θα δώσει στον Παναθηναϊκό εύκολες νίκες; Σαφώς και όχι! Φυσικά, στο μυαλό του coach δεν είμαστε, δεν έχουμε “τακτική” πληροφόρηση, γνωρίζοντας όμως τον ποδοσφαιριστή θα επιχειρήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε την απόφαση του coachΓιοβάνοβιτς για την “εξήγηση” αυτής της μεταγραφής.

Πριν δύο ημέρες, στην OPAP ARENA, όλοι στάθηκαν στις λίγες φάσεις που έγιναν εκατέρωθεν, το καλό τακτικό “στήσιμο” του Παναθηναϊκού από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, τις λίγες όμως ευκαιρίες που κατάφεραν να βγάλουν οι ποδοσφαιριστές του. Κάτι που δεν “ακούστηκε” από τα ΜΜΕ στην επόμενη μέρα του ντέρμπι με την ΑΕΚ, είναι οι συνεχόμενες χαμένες μονομαχίες των παικτών του Παναθηναϊκού στις διεκδικήσιμες μπάλες που φέρνουν έξτρα κατοχές, αποσυμφόρηση της άμυνας και σαφώς περισσότερες ευκαιρίες δημιουργίας.

Στους όρους των προπονητών, όπως στις συνεντεύξεις τύπου των προπονητών μπάσκετ γίνεται συχνή αναφορά στα rebounds, υπάρχει ανάλογη επιμονή και στο ποδόσφαιρο με τον όρο “secondball”. Οι “δεύτερες μπάλες” λοιπόν, κόστισαν στη Φιλαδέλφεια και στο αμυντικό αλλά και στο επιθετικό transition του Παναθηναϊκού. Θυμάστε αν μετά από κεφαλιά – απομάκρυνση των παικτών της ΑΕΚ η μετά από τάκλιν, οι “ελεύθερες” μπάλες να κατέληγαν στην πλευρά του Παναθηναϊκού;

Στον δεύτερο γύρο δεν θα γίνουν θαύματα. Ο Παναθηναϊκός δεν θα αλλάξει ταυτότητα, ούτε ξαφνικά θα αρχίσει να βάζει 3 και 4 γκολ στους αντιπάλους του και να παίζει “φαντεζί” ποδόσφαιρο. Ο coachΓιοβάνοβιτς προσπαθεί να επαναφέρει τον “σκληρό” Παναθηναϊκό των περσινών play-offs εκεί που θα κριθεί το πρωτάθλημα. Με την προσθήκη του ΛάζλοΚλαϊνχάισλερ, προσθέτει έναν “hardnosed” ποδοσφαιριστή που θα τον κάνει εξαιρετικά σκληρό στην πίεση ψηλά, αποτελεσματικό στο mediumblock και τακτικά άρτιο που θα δυσκολέψει την ανάπτυξη των αντιπάλων. Ο περσινός ρόλος του Γκατσίνοβιτς θα επανέλθει, όλοι θυμόμαστε πόσο σημαντικός ήταν ο Σέρβος στην “μεταμόρφωση” του Παναθηναϊκού στον αντίστοιχο δεύτερο γύρο. Συγκυρία; Πάλι ο coachΓιοβάνοβιτς αποφασίζει να κάνει προσθήκη τέτοιου στυλ παίκτη Γενάρη μήνα, πριν την έναρξη των συνεχόμενων τελικών που θα κρίνει τα πάντα…

Μπερναρ – Βέρμπιτς – Παλάσιος = Ντόμινο

“Ο Κλαϊνχάισλερ έρχεται για να προσθέσει ποιοτικά λεπτά στις μεσοεπιθετικές θέσεις”. Η αίσθηση που επικρατεί είναι αυτή. Υπάρχει περίπτωση να βγει ο Μπερναρ από την ενδεκάδα; Σαφώς και όχι! Το “ντόμινο” που θα ακολουθήσει με την μεταγραφή του Ούγγρου, θα φέρει ανακατατάξεις και αναπροσαρμογή ρόλων. Εδώ είμαστε, ο Λάζλο Κλαϊνχάισλερ θα πάρει φανέλα βασικού και θα είναι η “απάντηση” του Ιβαν Γιοβάνοβιτς στην προσπάθεια που θα κάνει ο Παναθηναϊκός για να ξαναβρεί την “χαμένη” του φόρμα. Πάμε να δούμε αναλυτικά:

Μπερνάρ σε ρόλο Αϊτόρ

Η “καλή” πλευρά του Παναθηναϊκού (αριστερή) έχει πλέον χαλάσει. Ο διπλός ρόλος του Καταλανού στο αριστερό half-space, του σκόρερ και δημιουργού δεν καλύφθηκε ποτέ καθώς ο Βέρμπιτς είναι περισσότερο παίκτης περιοχής. Ο Χουάνκαρ δεν έχει στήριγμα για να βγάλει τις σωστές συνεργασίες στον χώρο για σέντρα καθώς ο Σλοβένος περισσότερο “ακουμπάει” στο πλευρό του Σπόραρ. Για να επαναφέρει ο coach Γιοβάνοβιτς τον Χουάνκαρ στις γνωστές σέντρες και τον Σπόραρ σε περισσότερες τελικές που θα προέρχονται από το αριστερό άκρο, ο Μπερνάρ θα αναλάβει τον ρόλο του Αϊτόρ. Εκτός αν σκάσει και δεύτερο εξτρέμ μεταγραφή στο ανακάτεμα της τράπουλας.

Δεν θα αγωνίζεται σχεδόν καθόλου διαφορετικά στο επιθετικό κομμάτι απ’ ότι το έκανε μέχρι τώρα, καθώς ο Βραζιλιάνος θα μεταφερθεί από το δεξί half-space στο αριστερό. Θυμηθείτε πως έπαιζε ο Αϊτόρ. Η αλλαγή στον ρόλο του Μπερνάρ θα είναι στο αμυντικό 4-4-2 που εφαρμόζει ο Γιοβάνοβιτς σε κατάσταση άμυνας καθώς θα φύγει από παρτενέρ του Σπόραρ και θα μεταφερθεί στο αριστερό άκρο του κέντρου.

Στους χώρους που αγωνίζεται ο Βραζιλιάνος, θα αναλάβει “ρόλο Γκατσίνοβιτς” ο Κλαϊνχάισλερ, με τις ιδιαιτερότητες που αναφέραμε πριν.  Η άλλη μεγάλη αλλαγή θα έχει να κάνει με το δεξί φτερό της επίθεσης, εκεί που αναζητείται, αν δεν έχει βρεθεί, εξτρέμ ικανός στο ένας με έναν με έμφαση στην ντρίμπλα και την ταχύτητα, με σκοπό να παίξει διαφορετικά την θέση από τον Παλάσιος στον οποίο θα μπει και “μοχλός πίεσης” στα λεπτά συμμετοχής του με σκοπό να ξαναβρεί την φόρμα του. Ο Σλοβένος Βέρμπιτς φαίνεται να περνάει σε δεύτερη μοίρα και να έρχεται από τον πάγκο.

Survivor

Η μεταγραφή του Λάζλο Κλαϊνχάισλερ, οδηγεί κατά τα φαινόμενα σε επιστροφή στο περσινό πλάνο. Εκεί που θα κρίνονται τα πάντα και θα πέφτουν κορμιά, ο Γιοβάνοβιτς επενδύει στο να επαναφέρει στον Παναθηναϊκό την σκληράδα στον άξονα και την δημιουργία από το αριστερό half-space μέσω Μπερνάρ. Αν ο Βραζιλιάνος ανταποκριθεί, η αριστερή πλευρά και πάλι θα είναι το μεγαλύτερο όπλο του Παναθηναϊκού στην ανάπτυξη. Ο coach Γιοβάνοβιτς στο πρόσωπο του Ούγγρου, βλέπει αυτόν που θα δώσει το έναυσμα να πάει ο Παναθηναϊκός  στον “πόλεμο” με το μαχαίρι στα δόντια…

Το “σοκ” που θα υποστεί ο οργανισμός του Παναθηναϊκού με την μεταγραφή του ΛάζλοΚλαϊνχάισλερ, ίσως είναι το κρυφό όπλο του Γιοβάνοβιτς στην “επιχείρηση – επαναφορά” του περσινού μοντέλου. Αν η μεταγραφή του δεξιού ακραίου “βγει”, να είστε σίγουροι πως ο Παναθηναϊκός θα εμφανιστεί καλύτερος και έτοιμος για τον μεγάλο στόχο στα play-offs, την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Γιώργος Ζουρντός

Ακολουθήστε το Paopantou.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πράσινα νέα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Κάνετε follow στο YOUTUBE του Paopantou, για να δείτε on camera τους πρωταγωνιστές με το “τριφύλλι”. Ακολουθήστε το paopantou στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram για να μαθαίνετε σε χρόνο dt όλα τα νέα.

TOP VIDEOS

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ